HURMA KÜTÜĞÜNÜN PEYGAMBERİMİZ sallallahu aleyhi ve sellem EFENDİMİZİN HASRETİ İLE AĞLAMASI - (Zuhurâtı Izhârı'l-Vakf-ı Güneş 2.cilt)

HURMA KÜTÜĞÜNÜN PEYGAMBERİMİZ sallallahu aleyhi ve sellem EFENDİMİZİN HASRETİ İLE AĞLAMASI

 

Mescid hurma kütükleri üzerinde kurulmuş idi. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz hutbe okuyacakları zaman. O kütüklerden birinin üzerine çıkar hutbesini öyle okur idi. Daha sonra minber yapılıp hutbeyi minber üzerinde okumaya başlayınca hurma kütüğünden ağlama sesleri gelmeye başladı. Mescid bile kütüğün ağlama sesinden sarsılmaya başladı.

Bu hali gören insanların ağlaması da arttı çoğaldı. Öyle oldu ki kütük çatlayıp yerinden oynadı. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem hutbeden inince gidip hurma kütüğünü kucakladı. Ancak ondan sonra sustu. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz:

“Nefsim yed’i kudretinde olan Cenab-ı Allah’a yemin ederim ki eğer bu hurma kütüğünü kucaklamasa idim ona sarılmasa idim. İçindeki hasret ve hüznünden dolayı ağlama-sı kıyamete kadar devam edecekti.”Buyurdu.

Büreyde r.a’dan gelen bir rivayette:

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz o hurma kütüğüne dedi ki:

“İstersen seni ait olduğun bahçeye vereyim, tekrar dal budak sal ve eski haline gel tekrar yaprakların ve meyvelerin olsun. İstersen seni cennete dikeyim de Allah dostları meyvenden yesin.”

Bunu dedikten sonra Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem ona kulak verdi. Ve onun şöyle dediğini duydu. Beni cennete dik ve benden Allah dostları yesin ve eskiyip çürümeyeceğim bir yerde ola-yım. Dedi. Ağacın bu sesini Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem Efendimizin yanında olan kimsede duydu. Bunun üzerine Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem

İstediğini yapacağım” deyip sonra mübarek sözlerine şunu da ilave etti. “Darı bekayı darı fenaya tercih etti.”[1]buyurdular.[2]

 


[1] Ebedi olan ahret dünyasına geçici olan fani dünyaya tercih etti.

[2] Kadı İyaz, Şifâ-i Şerif.

<<< Önceki Kayıt - Sonraki Kayıt >>>