Hac’da Hayız gören Kadının Durumu - (Zuhurat-ı Vakf-ı Güneş)

Hac’da Hayız gören Kadının Durumu

 

Hayız ve nifas halinde olan bir kadın Haccın bütün fiillerini yapar, yalnız tavaf yapmaz. Hz. Aişe (r.anha) validemiz adet görmüş Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem yanına girip ağladığını görünce, “Niçin ağlıyorsun, adet mi gördün?”diye sormuşlar. O da; “Evet, adet gördüm.” deyince Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem; “Bu Allah’u Teâlâ’nın Âdem kızlarına takdir etmiş olduğu bir şeydir. Tavaf etme, fakat Hacc’ın diğer bütün fiillerinin hepsini yap.”buyurmuşlardır.[1] Yine Hadisi Şerif:

 عَنْ اِبْنِ عَبَّاسْ رَضِىَ اللّٰهُ عَنْه قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللّٰهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَلنُّفَسٰٓاءُ وَالْحٰٓائِضُ إِذَٓا أَتَتَا عَلٰى الْم۪يقَاتِ تَغْتَسِلٰانِ وَتَحْرِمَانِ وَتَقْضِيَانِ الْمَنَاسِكَ كُلَّهَا غَيْرَ الطَّوَافِ بِالْبَيْتِ * أخرجه أبو داوود والترميذى.

İbnu Abbâs rad‎yallahu anhâ anlat‎ıyor: "Resûlullah aleyhissa-lâtu vesselâm buyurdular ki: "Nifaslı ve hayızlıkadınlar mî-kata gelince guslederek ihrama girerler ve Beytullah'a olan tavaf hariç bütün menâsiki îfa ederler."[2]

 


[1] İbni Abidin, Mevkufat c.1. s.422, Mevahibi Ledüniye c.2. s.387 (Osmanlıca baskı).

[2] Kütübi Site Muhtsarı Tercümesi c.5. s.371 Ebu Dâvud, Menâsik 10, (1744); Tirmizî, Hacc 100, (945).

<<< Önceki Kayıt - Sonraki Kayıt >>>