MEKKE FETHİ - (Zuhurâtı Izhârı'l-Vakf-ı Güneş 1.cilt)

MEKKE FETHİ

Kısadan Mekke fethinde İslam orduları Mekke’ye üç koldan girdiler. Küffarlar mağlup olup hezimete uğrayınca yüksek sesler ile elaman elaman Ya Muhammed çağırıp bölük bölük fevc fevc gelip islamiyete girmeye başladı. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem emir buyurdular ki artık kimse adam öldürmesin adamlar katil olmak artık dursunlar emri olunca katil yapmayıp durdular. Yalnız Halid Pehlivan Mekke’ye ayrı bir cepheden girmiş idi artık adam öldürülmesin haberi Halid Pehlivana ulaşılmamış idi. Halen kafalar kesiliyor idi. Yine bir el aman sesleri ile Ya Resulallah Halid Pehlivan adam bırakmayıp durmadan kesiyor deyince.

Hemen Resulullah Efendimiz iki sahabeye emir verdi. Gidin Halid’e söyleyin artık adam öldürmesin dursun. Giden iki sahabe biri birine derlerdiki Mekke’lilerin yaptıkları kalbten çıkmıyor. Amma ne yapalım Resulullah emir buyurdular diye gittiler. Halid pehlivana ya Halid Resulullah emir buyurdu artık durmalı deyil imiş vurmalı imiş diye söylediler. Halid Pehlivan daha fazla hiddete gelip daha fazla kafirleri kesmeye başladı. İkinci el aman çağıraraktan geldiler Ya Resulallah Halid dinlemiyor adam koymayıp kesiyor. Diye söyleyince bu sefer Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz Hazreti imamı Ali kerremallahu veche’yi çağırtıp Ya Ali Halid Allah ve Resulüne asi mi oluyor. Emre itaat etmiyor mu acaba git Halid’i al gel emri verilince.

İmamı Ali kerremallahu veche Halid pehlivana ulaşıp Ya Halid, sen ne yapıyorsun? Allah Resulünün emrine itaat etmiyor musun? deyince Halid pehlivan Ya Ali haşa ki ben Allah’a Resulünün emrine itaat etmiyeyim.

Halid Pehlivanı alıp Resulullahın huzuruna getirdi. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem Halid pehlivana sana iki posta gönderdim. Artık vurmasın dursun diye sen neden durmadın deyince Halid pehlivan buyurdu ki Ya Resulallah canım hayatım sana feda olsun bana emir getiren iki sahabe Resulullah emir etti artık Halid durmasın daha vursun diye haber getirdiler. Derhal o iki sahabeyi huzuru Resulullaha getirdiler. Sahabelere siz niçün bu emre muhalif söylediniz denildi. Sahabeler haşa biz senin mübarek sözüne muhalif olmak niyetinde değil idik. Ama biz Halid’e vurmalı değil durmalı imiş diyeceğimize elimizde irade olmayarak dillerimiz Ya Halid durmalı değil vurmalı imiş demeye çevrildi.

Bu sırada derhal Cebrail aleyhisselam inip konuyu haber verdi ki. Ya Muhammed Uhud gazasında amcan Hamza pehlivan şehit olduğunda sen ne dedin? Sen dediğini unuttun ama Rabbın unutmadı. Sen amcan Hamza Pehlivan şehit düşünce sen demedin mi? Ya Amca Cenabı Allahu Teala Hazretleri bana nusret verir ise senin bir tek yerine Mekke’nin yetmiş tane müşriklerinin kafasını senin yerine keseceğim demedin mi?

İşte Ya Muhammed gönderilen iki sahabenin dillerini durmalı değil vurmalı imiş diye söylettiren senin Rabbındır. İmamı Ali kerremallahu veche Halid Pehlivana emir ile varıncaya kadar Mekke müşrikleri büyüklerinin kafaları kesilenlerin sayısı yetmişe ulaşmamış idi. İmamı Ali kerremallahu veche vardı Halid pehlivana emri söyledi. Mekke müşrik büyüklerinin kafaları kesilenlerin sayısı yetmişi buldu. Senin de vaadin yerini buldu. Cevabı verildi. Kaynak: Siretünnebi (Osmanlıca baskı)

Burada anlaşılması lazım gelen konular sevgili Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem Efendimizin rüyasının sadık olup dilinden ne gibi kelamlar konuştu ise zamanı gelince hepsi noksansız olarak yerini buldu.

Bir Hadisi Şerifinde şöyle buyuruyor ki. Rabbım Bana haber verdiki Dünyanın evveliyetinden geçmiş olanların hepsini ve dünyanın ahirine kadar gelecek olanların hepsini bildirdi. İşte sevgili Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in ağzından çıkan mübarek hadisi şerifleri bir kısımları kendi hayatında iken çıkmaya başlayıp zuhur etmiş bir kısım mübarek hadisleri zamanı geldikçe kıyamete kadar çıkmaktadır.

Bir kısım insanların görüşleri üzere yazdıkları kitaplarda dünya yüzünde hiçbir şeyleri kötü görmeyin, beddua yapmayın, hatta diyenler varki Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem hiç kimseyi incitmedi. Hiç kimsedende incinmedi diye konuşurlar.

Bunlar seçilmesi lazım Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem ile Hz. Ebubekir Efendimiz kabenin havlusunda namaz kılarlarken Mekke’nin dinsiz oniki müşrik beyleri dediler. Her kim gider mezbahaneden deve bağırsağı getirir secdeye varınca Muhammed’in boynuna koyar ise şu kadar para vereceğiz. Deyince dinsiz bir pehlivan gitti deve bağırsağını getirdi Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem secdeye varınca o mel’un pehlivan deve bağırsağını getirip Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem‘in boynuna koydu. Hz. Ebubekir Efendimizi dinsizler ele alıp vura vura baygın hala getirip bir kenara attılar. Hz. Fatma validemize haber ettiler. Ayak yalın koştu. Geldi Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’e vuramamışlar idi yalnız bağırsağı boynundan kaldırıp mübarek boynu üzerini temizledi. Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem kalkıp oniki dinsiz kafir beylerine ayrı ayrı beddualar yaptı. Hepside zamanla yaptığı dua üzerine helak olup gittiler. Birisinede bedduasında Allah ömrünü uzun etsin oğlun kızın çok olsun iki dünyada da rezil rezalet ol. Bu dünyadan gitmeden de buradada rezalet ol deyi beddua yaptı. Bu kafirde çok yaşar çok ihtiyar düşkün oldu. Ölüm yok altdudağı aşağı gözler kapakları yukarı aşağı kapak aşağı çirkin bir vaziyete yüz kısmı Allah’ın gazabına uğradı bu haldada o kafir yanında bir kadın gitse kadına el uzatır kendisini yere yatırırlar vururlar ezer tepelerler ne yapıyorsun sen bu halde deyince benim elimde bir şey yok bana Muhammed beddua yaptı. Elimde iradem yok der o halde rezillikle dünyadan helak olup gitti. Bunlara beddua yapılmış. Bu on iki dinsiz beye beddua yaptığı gibi hepsi helak olup gittiler. Hiç kimseden incinmedi diyorlar. Niçün beddua yaptı öyleyse. Kimseyide incitmedi diye konuşuyorlar. Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem hiç kimseyi incitmedi mi?

Bir de diyorlar ki hiç kimseye buğuz etme yaratılmışın hepsini sev bu konunun açığa çıkarılması lazım.

Hz. Musa aleyhisselam Turi Sina’da Cenab-ı Hak ile kelam konuşma esnasında Cenab-ı Hak teala ve Tekaddes Hazretleri sordu? Ya Musa benim için ne amel yaptın. Musa aleyhisselam yaptığı hayratları söyledi. Cenab-ı Hak Teala Hazretleri Ya Musa bunların hepsi senin içindir. Cennette yerleri hazırlanıyor. Ayriyeten sırf benim için ne yaptın? Deyince Musa aleyhisselam Yâ Rabbı sırf senin için ne yapmam gerektir. Cenab-ı Hak Teala ve Tekaddes Hazretleri Ya Musa “Hubbufillah buğzu fillah” yaptın mı ya Musa. Anlamı: Benim sevdiğim dostlarımı benim için sevdin mi? Benim sevmediğim düşmanlarıma benim için sevmeyip buğuz ettin mi Ya Musa? O zaman Musa aleyhisselam anladıki Allah indinde Allah için Allah’ın dostlarını sevmek Allah için Allah’ın sevmediklerini sevmeyip buğuz etmek amellerin en efzalı olduğunu anladı. Bir ayeti kerime ile bunu inşallah ispat edelim.

 اَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِن۪ينَ اَعِزَّةٍ عَلَى الْكَافِر۪ينَۘ

Meali yani; “Allah dostları olan mü’minlere karşı engin gönüllü saygı sevgi ile tevazu edin onlara hürmet gösteriniz. Dinsiz kafirlere karşı engin gönüllü tevazu yapmayın. Onlara karşı vakarlı olun izzetli olun şerefinizi eğilip, büğülüp onların ayak altına hasır etmeyiniz.”[1]

Hadisi Şerif:

أَلٰۤا أَدُلَّكَ عَلٰى مِلَاكِ هٰذَا الْأَمْرِ الَّذ۪ي تَص۪يبُ بِه۪ خَيْرُ الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ عَلَيْكَ بِمَجَالِسِ أَهْلِ الذِّكْرِ وَإِذَا خَلَوْتَ فَتَحَرَّكَ لِسَانَكَ مَا اسْتَطَعْتَ بِذِكْرِ اللّٰهِ وَأَحَبَّ فِي اللّٰهِ وأَبْغَضَ فِي اللّٰهِ

Mealinde: Sahabelerden Ebu Zer isminde bir zata buyuruyorlar ki;

“Ya Ebu Zer Ehli zikir ol Zikrullah cematine devam et. Halktan ayrılıp tenha kaldığın zamanda kendini huzuru Allah’da bilerek dilini kalbini birleştir. Gücüyün yettiği kadar Allah’ı zikr etmeye devam et. İnsanların içinde sevdiklerini bir menfaat beklemeyerek sırf Allah için sev, sevmediklerini Allah için sevme Allah için Allah’ın sevmediklerine buğuz et” [2] buyurdular.

 


[1] Maide:5/54

[2] Ramuzel Ehadis c.1.s.166/4, Beyhaki 6/493

<<< Önceki Kayıt - Sonraki Kayıt >>>