MESCİDİ NEBEVİ DE KIRK VAKİT NAMAZ KILMAK - (Sırru'l-Esrar 2.cilt)

MESCİDİ NEBEVİ DE KIRK VAKİT NAMAZ KILMAK

 

 

Rasulullah sallallahu Teâlâ aleyhi vesellem hazretleri hadisi şeriflerinde:

مَنْ صَلّٰى ف۪ى مَسْجِد۪ي أَرْبَع۪ينَ صَلٰاةً  لٰا تَفُوتُهُ صَلٰاةً لَهُ بَرٰاةَ بَرٰائَةٍ مِنَ النّارِ  وَ بَرٰائَةٍ مِنَ الْعَذٰابِ وَ بَرٰائَةٍ مِنَ النِّفٰاقِ

“Her kim benim mescidimde hiçbir vakti fevt etmeyerek (ara vermeyerek)  kırk vakit namaz kılar ise onun için narı cehennemden azad olmak ve azab ve nifaktan kurtulmak beratları yazılır.”[1]

Mescidi Nebevi Yani sevgili Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellemin kabri şerifini ziyaret etmek nasıl edep, nasıl korku, huşu saygı, sevgi, muhabbet lazım ise ve nasıl O’nun mübarek ruhaniyetinden faydalanacaksak Cenâb-ı Hak onu bize talim buyursun. 1964’te hacca gittiğimizde şeyhımız Bilal baba hazretleri üç gün evde kaldı gitmedi. Dördüncü gün beraber gittik. Babı selam kapısından içeri girince mezara daha yaklaşmadan halı değişti. Yüzünün şeklinde bir kırmızılık daha değişik haller zuhura geldi. Uzak yerden bir esmer benizli adam kalktı koştu geldi. Ben sağ elinden yapışmıştım oda sol elinden yapıştı öyle ziyaret yaptık.

Orası zaten zahirde kalabalık oluyor. Zamanımızda zahirde askerler yanaşmaya müsaade etmiyorlar. Çok uzun boylu söylemene de memnu’ yasak diyorlar, dua da yaptırmıyorlar. Mümkün mertebe gaye maksadımız oranın dış binalarına, minarelerine, yapılış şekillerine göz bakıp ta kalb onlarla meşkul olmasın.

Aradığımız bir nokta var orda. İki cihanın serveri bütün yere, göğe Rahmet olarak inen sevgili peygamberimizin mübarek ruhaniyetine kalb teveccühümüzü tam doğrultup bir gıda, bir feyzi ilahi, bir aşkı ilahi almak niyeti ile mezara yaklaşınca şeyhımız Bilal baba hazretleri bu vaziyette el döşte Esselatu vesselamu aleyke ya Rasulallâh kendi duyacak kadar biraz daha fazla Esselatu vesselamu aleyke ya Habiballah Essalatu vesselamu aleyke ya Halilallah Essealatu vesselamu aleyke ya Nebiyyallah Essalatu vesselamu aleyke ya Safiyyallah bu konulardan biraz salât ile selam eyleyerek ziyaret yapıldı.

Gerekse orada gerekse nerede olursak olalım Cenâb-ı Hak Teâlâ ve tekaddes hazretlerinin kelamını unutmayalım.

Sevgili Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellem efendimiz Mi’raca çıktığında Cenâb-ı Hak Teâlâ vetekaddes hazretleri ile bizzat doksan bin kelam konuşmalar arasında “ya Habibim senin en sevgili dostun sana zahirde yer ile yedi kat göklerden yukarı Arş’tan uzak mesafede ise mana âleminde bir hatve yani bir adımdır ya Habibim” buyurdu.

Bunun üstünde duralım. Kalbi başka endişe hayallerden alı koyup kalb teveccühümüzü O’na çevirip Ruhaniyetinden feyizlenmeyi Cenâb-ı Hak bize öğretsin. Edebi, erkânı ile ziyaret etmeyi nasip müyesser etsin. Yoksa yalınız Oranın dış kısmına, minaresine çatmalarına, binalarına göz gezdirip orada da huzursuz olmakta fayda olmuyor. Çok dikkatli, edep, korku, huşu ile kalb teveccühümüzü O’nun Ruhaniyetine çevirip Ruhaniyetinden fayda gıda almayı aşkı ilahiyeye layık olmayı Cenâb-ı Hak nasip etsin, âmin ya Muin.

 


[1] Mir’atu’l-Haremeyn c.3.s.145–146, İmamı Ahmed ibni Hanbel, Müsned c.3.s.155/12605 (Mısır). Hafız el-Münziri, et-Terğib ve’t-Terhib c.2.s.139/1832 (Beyrut). Tabarani, el-Mu’cemu’l-Evsat c.5.s.325/5444 (Kahire) 

 

<<< Önceki Kayıt - Sonraki Kayıt >>>